Sign Up To The Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet
[contact-form-7 404 "No s'ha trobat"]
Image Alt

Bandera de Santa Eulàlia i Barcelona

Santa Eulàlia, patrona de la ciutat de Barcelona des del segle IX era una santa molt estimada i venerada pels seus ciutadans. En els segles XVII i XVIII està documentat que la Ciutat disposava d’una bandera processional de grans dimensions que era treta en processó en les diades festives, com durant la processó de Corpus que era la gran desfilada de les forces vives de la ciutat, i també en demanda d’ajut i protecció a la santa en moments de dificultat com la pesta, fams, malalties, sequera,desastres naturals … era una bandera de caràcter religiós.

La Bandera de Santa Eulàlia era la personificació de Barcelona, sota la seva protecció estaven tots els seus habitants, tant naturals com passavolants, era el símbol de Barcelona i dels seus ciutadans, la seva màxima expressió visual de l’esperit de la Ciutat.

En cas de guerra el Consistori feia onejar la bandera de Santa Eulàlia en l’Ajuntament de Barcelona i aquest fet era la crida als barcelonins de que el perill era pròxim.

Com a patrona ho era també de totes les forces armades pròpies de la Ciutat, disposant d’una bandera de guerra de dimensions més reduïdes per dur-lo en combat. Penó de guerra, ja que en temps de conflagració tots els habitants de la ciutat s’aixecaven en armes sota la seva protecció, no pertanyent, ni estant associada, a cap unitat en particular, terç, regiment o Coronela. Després del crit de Via Fora!, encapçalava la desfilada de la host barcelonina contra els enemics de la ciutat. Hi ha constància de la seva existència en cròniques del segle XIII.

La bandera de Santa Eulàlia és una bandera invicta en els combats que ha participat, inclòs en els de l’11 de setembre de 1714, quan la seva presència va salvar a Barcelona del saqueig i destrucció total que Felip V de Castella havia ordenat.

Bandera de Santa Eulàlia de la Coronela de Barcelona
Bandera de Santa Eulàlia de la Coronela de Barcelona

Felip V va donar l’ordre de cremar totes les banderes de guerra catalanes capturades, però en el Museu d’Història de Barcelona es conserva la part central d’una antiga Bandera processional de Santa Eulàlia, una peça de seda pintada a l’oli per les dues cares, que segons el MUHBA data del segle XVI o XVII.

Penò de Guerra de Santa Eulalia
Penò de Guerra de Santa Eulalia
Fragment Bandera Santa Eulalia 1581-1623 MUHBA
Fragment Bandera de Santa Eulalia, 1581-1623 MUHBA

Fonts:

AHCB Arxiu històric ciutat de Barcelona. Dietari i Deliberacions del Consell de Cent
AHCB Arxiu històric ciutat de Barcelona. Dietari i Deliberacions Gremis
AHPB Arxiu històric de protocols de Barcelona. Inventaris Gremis, etc.
BRUGUERA, Mateo. Cronicon de Barcelona. Historia de la invicta y memorable bandera de Santa Eulalia, 1861
DE CASTELLVÍ, Francesc. Narraciones Históricas, Madrid, Fundación Francisco Elías de Tejada, 1997
HERNANDEZ Xavier, RIART Francesc. La Coronela de Barcelona 1705-1714, Rafael Dalmau Editor, 2010

 

Fotografies:

Associació de Recreació Històrica Coronela de Barcelona. Reproduccions pròpies de la Bandera processional i del Penó de guerra