Widget Image
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna

Sorry, no posts matched your criteria.

Sign Up To The Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet
[contact-form-7 404 "No s'ha trobat"]
Image Alt

Patents de grau de la Coronela

L’any 1706 trobem a la Coronela de Barcelona perfectament reglamentada, militarment estructurada i definides les seves funcions. Com en el cas dels nomenaments dels oficials i subalterns de les diferents companyies que la componen, capitans, tinents, alferes i sergents.

Els nomenaments els fan els diferents gremis triant entre els seus confrares, excepte en el cas dels capitans que majoritàriament són de l’estament militar, però tots han de ser ratificats seguint el mateix procediment que en l’exèrcit regular, és a dir, mitjançant patent de grau atorgada per la màxima autoritat: Carles III.

Aquesta patent és el certificat que reconeix de forma oficial el grau de cada oficial o subaltern dins l’exèrcit. En l’escrit se’ls reconeix el grau, càrrec, antiguitat i unitat a que pertanyen. És un document extremadament important que s’ha de portar sempre a sobre doncs regulen la vida militar i si un oficial no el pot mostrar no se li reconeix el càrrec, o no serà reconegut com a combatent regular per l’enemic.

En l’Arxiu Reial de Catalunya, actualment rebatejat com a ACA, trobem una patent atorgada per la Comtessa-reina Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel en l’any 1711quan, al marxar Carles III a Àustria per ser nomenat Emperador del Sacre Imperi Romanogermànic, ella exerceix com a Virreina.

La patent és el nomenament com alferes de la companyia del gremi dels fusters de Jaume Serra el dia 3 de novembre de 1711.

Alferes Jaume Serra, companyia del gremi de Fusters, 1711
Alferes Jaume Serra, companyia del gremi de Fusters, 1711

El Rei
La Reina Governadora

Puix que convé proveir les ocupacions d’oficials subalterns de les companyies dels gremis que es compon la Coronela amb què serveix aquesta ciutat en subjectes en els qui concorrin les circumstàncies de valor i practica en les coses militars, atès que aquestes es troben en la persona de Jaume Serra ja que des del dia 30 de juny de l’any 1711 aquesta van continuar en servei en ella; ha tingut el bé de triar-li i nomenar-li alferes d’infanteria de la companyia del gremi dels fusters, una de les quals componen la Coronela d’aquesta Ciutat, donant-li i concedint-li totes les honres, gràcies i preeminències i excepcions que li pertanyen i complidament sense que li falti cap cosa, i amb aquesta ocupació ha de cobrar el sou que li correspon com als altres del seu gènere que així és la meva voluntat, i que del present es prengui raó pels veedor general i comptador principal d’aquest exèrcit. Dau a Barcelona a 15 dies del tres de novembre de l’any 1711

Jo la Reina

En el mateix arxiu també trobem els nomenaments dels oficials de la Coronela de Barcelona corresponents a Josep de Vilana com a capità de la companyia d’Espardenyers, 26 d’octubre de 1707 i a Francesc de Vilana com a capità de la companyia de Boters, 26 d’octubre de 1707.

Font:

ACA. Arxius cartes reials, Arxiduc

Dibuixos: Francesc Riart i Jou